Z końcem czerwca 2018 roku zakończyliśmy realizację POPŻ PODPROGRAM 2017.
Oto jego efekty
- We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 700 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego w Gminach: Syców, Międzybórz, Dziadowa Kłoda.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 35,7 ton żywności;
- 2790 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów edukacyjnych połączone w „BLOKI”, w których wzięły 76 osób
6. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne - 6 spotkań dla 76 uczestników
• Żywieniowe - 6 spotkań dla 76 uczestników
• Kulinarne - 6 spotkań dla 76uczestników
• Niemarnowanie żywności - 6 spotkań dla 76 uczestników
|