Nocne czuwanie na Jasnej Górze PDF Print E-mail

W nocy z 14. na 15. września odbyło się doroczne czuwanie Rodziny Kolpinga na Jasnej Górze. W tym roku, z Sycowa pielgrzymowało ponad 170 osób. Ponad to, na czuwaniu w kaplicy Cudownego Obrazu zgromadzili się pielgrzymi z Krakowa Nowego Bieżanowa oraz Chełmka. W związku z setną rocznicą objawień Matki Bożej w Fatimie oraz trzechsetną rocznicą koronacji Obrazu Jasnogórskiego, rozważania dotyczyły osoby Matki Bożej. Zwieńczeniem czuwania była Msza Święta sprawowana o północy pod przewodnictwem Księdza Przemysława Kaczkowskiego.

W homilii Ks. Przemysław mówił na temat posłuszeństwa jako cechy, która powinna charakteryzować wszystkich chrześcijan. "Posłuszeństwo Bogu oraz posłuszeństwo wobec drugiego człowieka - to znak rozpoznawczy człowieka prawdziwie świętego. Jak mawiał papież Jan XXIII, jeśli chcemy bardziej pokochać Boga, musimy najpierw pokochać posłuszeństwo" - mówił kaznodzieja. Dalej nawiązując do słów z Listu do Hebrajczyków, ks. Przemysław mówił, że posłuszeństwo zawsze wiąże się z krzyżem: "Chrystus nauczył się posłuszeństwa przez to, co wycierpiał". Na zakończenie Mszy Świętej cała Rodzina Kolpinga została oddana Niepokalanemu Sercu Maryi.

Jubileusz 25-lecia „Rodziny Kolpinga” w Sycowie PDF Print E-mail

W dniach 23 i 24 września  Rodzina Kolpinga w Sycowie obchodziła Srebrny Jubileusz 25 – lecia.

Uroczystości odbyły się w Sali Koncertowej Państwowej Szkoły Muzycznej  w Sycowie oraz w kościele p.w. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Sycowie.

W sobotę (23.09.2017)  o godzinie 14.00 na zaproszonych gości czekał powitalny bankiet, po którym nastąpiło oficjalne otwarcie Jubileuszowej Konferencji.  Przewodniczący dokonał powitania gości  oraz odczytał otrzymane listy od  Senatora RP Pana Kazimierza Kleiny oraz Prezesa Dzieła Kolpinga w Polsce Ks. Józefa Jakubca.  Rys historyczny opowiadający o 25-ciu latach działalności na rzecz środowiska lokalnego, pracy na rzecz Dzieła Kolpinga w Polsce oraz o partnerstwie z Diecezjalnym Dziełem Kolpinga w Essen przedstawiła Pani Barbara Trokowicz.  Głos zabrali również zaproszeni goście, życząc dalszych sukcesów i osiągnięć w podejmowanych przez nas szerokich działaniach. Dalszą część Jubileuszu uświetnił wykład  Pana Prof. dr hab. Krzysztofa Wieleckiego z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Prelekcja dotyczyła aktualnego współcześnie tematu „Czy możliwy jest dialog we współczesnym świecie – problem tożsamości , dialogu i wielokulturowości”. Dyskusja wokół wspaniałego przekazu trwała do końca dnia, także w czasie spotkania kuluarowego.  Oprawą artystyczną Jubileuszu był recital Marii Lamers- artystki  „Piwnicy pod baranami”  z  Krakowa. Uwieńczeniem pierwszego dnia Uroczystości był płonący tort i gromkie „Sto lat” dla Jubilatów.

Pomoc żywnościowa 2017 PDF Print E-mail

UWAGA !!   UWAGA!!

Stowarzyszenie „RODZINA KOLPINGA” w Sycowie informuję, że przystąpiliśmy do programu operacyjnego Podprogram 2017. Osoby zainteresowane otrzymywaniem żywności powinny zgłosić się w ośrodkach pomocy społecznej w Sycowie, Międzyborzu, Dziadowej Kłodzie w celu otrzymania stosownego skierowania .

Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej

Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej , spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie.

Zarząd Stowarzyszenia

„Rodzina Kolpinga” w Sycowie

Podsumowanie - PODPROGRAM 2016 – efekty PDF Print E-mail

1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności we Wrocławiu.
  2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 598 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

POPŻ - BANK ŻYWNOŚCI PDF Print E-mail

POPŻ 2014-2020 Podprogram 2016

INFORMACJE OGÓLNE

Stowarzyszenie ,,Rodzina Kolpinga” w Sycowie we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Boże Narodzenie 2016 PDF Print E-mail

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>