PODPROGRAM 2019 – efekty Drucken

1. Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga” w Sycowie przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe)
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
  • tłuszcze (olej rzepakowy)
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju)

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 950 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gmin Syców, Międzybórz i Dziadowa Kłoda, województwa dolnośląskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 43,4092 ton żywności;
  • 2820 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 60 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  108 godz. zajęć edukacyjnych (doradztwo personalne i zawodowe) w ramach działań towarzyszących.

5. Przez cały prowadzone było pośrednictwo pracy oraz pomoc w pisaniu dokumentów aplikacyjnych oraz pomoc w poszukiwaniu pracy.