TRZECI KONCERT NA RZECZ ZEBRANIA FUNDUSZY NA REMONT ORGANÓW

17 października w kościele parafialnym pw. Św. Ap.  Piotra i Pawła w Sycowie  odbył się trzeci koncert na rzecz zebrania funduszy na remont organów. Wystąpił Chór Duszpasterstwa Akademickiego z Kalisza. Występ chóru okazał się wspaniałym popisem śpiewu i muzyki. Artyści nagrodzeni zostali gromkimi brawami.

Po koncercie, jego uczestnicy udali się na salę konferencyjną. Wykład Pani Ewy Pluty-historyka sztuki, rzecznika prasowego Muzeum Miejskiego Wrocławia- o wpływie i oddziaływaniu budownictwa i muzyki sakralnej na środowisko, wzbudził prawdziwe zainteresowanie o czym świadczyły kuluarowe dyskusje. Po wykładzie rozstrzygnięta została loteria fantowa. Prowadzona też była sprzedaż grafiki artysty Tomasza Pietrka (ASP Wrocław) pt. 100 lat dzwonnicy w Sycowie, czym rozpoczęte zostały obchody stu  lecia oddania jej do użytku po remoncie (10 listopad 1910r.).  Dochód z loterii i sprzedaży grafik w całości przeznaczono na  remont organów. Fundusz ten razem ze zbiórką do skarbony dał kwotę 3048 zł.